Reklama

Ceny mięsa

Baza wiedzy

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Tysiące gospodarstw bez płatności bezpośrednich

Z danych ARiMR wynika, że w Polsce tysiące gospodarstw hodujących bydło, świnie oraz inne zwierzęta nie pobiera dopłat bezpośrednich. Mięsne Fakty są finansowane ze środków...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Branża powiedziała czego potrzebuje

Przedstawiciele branży mięsnej z ministrem rolnictwa i rozwoju wsi Czesławem Siekierskim oraz sekretarzem stanu Jackiem Czerniak rozmawiali o strategii rozwoju branży, zagrożeniach, wyzwaniach i...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] W UE będzie spadek produkcji zwierzęcej

Według Eurostatu w 2024 roku w Unii Europejskiej spodziewany jest nieznaczny spadek produkcji zwierzęcej. Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego, Funduszu...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] To jest po prostu wręcz absurdalne

Zajawka Pierwsza część rozmowy z profesorem Jarosławem Całką, który mówi o zagrożeniach diety wegetariańskiej i wegańskiej dla zdrowia człowieka. Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Czy AI wyprowadzi rolników w pole?

Ponad połowa polskich rolników wierzy w skuteczność nowych technologii, a rozwiązania informatyczne AI dotyczą już całego systemu od pola do stołu. Przegląd najciekawszych rozwiązań. Mięsne...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Przeżuwacze zwierzętami przyszłości

Korzyści z chowu i hodowli przeżuwaczy są tu bezsprzeczne, zapobiegają one nie tyko marnowaniu surowców, ale zwalniają areały uprawne, które mogą być wykorzystane do...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Jak działa FOR?

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) od 1 lutego do 31 marca 2024 roku przyjmuje wnioski o przyznanie rekompensaty z tytułu nieotrzymania zapłaty za sprzedane...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Stan pogłowia świń i bydła w Polsce – najnowsze dane

Pogłowie świń w grudniu 2023 roku wyniosło 9769,7 tys. sztuk. W strukturze stada zwiększył się udział loch o 0,6 p. proc. w stosunku do...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Greenwashing dostał zielone światło

Parlament Europejski dał zielone światło dla dyrektywy, która poprawi etykietowanie produktów i zakaże stosowania wprowadzających w błąd twierdzeń dotyczących ekologiczności. Mięsne Fakty są finansowane ze...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Głosy organizacji branżowych mają być słyszane

Chcę aby Komisja wreszcie była miejscem, gdzie się toczy dialog i dyskusja, gdzie się wypracowuje się stanowisko, gdzie się też oddziałuje na politykę poszczególnych...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Brexit, czyli jak eksportować mięso do Wielkiej Brytanii?

31 stycznia 2024 roku wejdą w życie w Wielkiej Brytanii zasady BTOM, dotyczące eksportu żywności, jakie wprowadził brytyjski rząd w związku z brexitem. Najwięcej...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] W jakim kierunku zmierza branża mięsna?

W najnowszym numerze opisujemy trendy i kierunki zmian w branży mięsnej, jakie nastąpią w 2024 roku. Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Trendy w eksporcie polskiego mięsa

Według wstępnych danych wartość eksportu z Polski artykułów rolno-spożywczych w okresie I-X 2023 roku wyniosła 43,3 mld EUR, co oznaczało wzrost o blisko 10%...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Raport KE o stanie i przyszłości sektora rolnego i mięsnego UE

W nadchodzących latach odporność rolników w UE będzie nadal poddawana próbie ze względu na zmieniające się warunki klimatyczne i rynkowe oraz zmieniające się wymagania...

Zabezpieczone: [Mięsne Fakty] Walczak: Widmo rozchwiania

Rozmowa z Januszem Walczakiem, rolnikiem, przewodniczącym Komisji Zarządzającej Funduszem Promocji Mięsa Wieprzowego, członkiem Rady Krajowej NSZZ RI „Solidarność”. Mięsne Fakty są finansowane ze środków Funduszu...

Ceny mięsa

Aktualności

OSTATNIO DODANE

Aktualności

Oświadczenie Związku Polskie Mięso w sprawie opublikowanego wywiadu na portalu Onet w dniu 14 grudnia 2023 roku.

Oświadczenie Związku Polskie Mięso w sprawie opublikowanego wywiadu na portalu Onet w dniu 14 grudnia 2023 roku.  

Stanowisko Związku Polskie Mięso w sprawie artykułu dotyczącego zanieczyszczeń z ferm drobiu

Stanowisko Związku Polskie Mięso w sprawie artykułu dotyczącego zanieczyszczeń z ferm drobiu.

Oświadczenie Związku POLSKIE MIĘSO w sprawie publikacji nierzetelnych informacji dotyczących przemysłu mięsnego

Oświadczenie Związku POLSKIE MIĘSO w sprawie publikacji nierzetelnych informacji dotyczących przemysłu mięsnego.

Najnowsze

Zapytania
ofertowe

Zatoka-Tech logotyp